Transgalactisch Denkershandboek

Boeken zijn eendimensionaal. De meeste lees je van voor naar achter. Alleen encyclopedieen en handboeken maken gebruik van de mogelijkheid om er midden in te springen. Wat betreft het gebruik om zomaar ergens te beginnen biedt een computer nog meer mogelijkheden. Een computer is qua gebruik veel flexibeler dan een boek. Maar in een computer kun je snel verdwalen. Tijdens het gebruik ervan weet je meestal al gauw niet meer hoe je bent gekomen waar je bent gekomen en hoe je weer terug moet naar de plek van waar je bent vertrokken. Veel browsers bieden de mogelijkheid om terug te keren naar het begin van een pagina, maar voor uitgebreidere zoektochten ben je op jezelf aangewezen. Dit handboek probeert de voordelen van een boek en een computer te combineren. Het bied je een vaste route, via de ‘Verder’ knop maar ook de mogelijkheid om daarvan af te wijken (de ‘Anders’ knop). En je kun altijd weer de weg terug vinden, dank zij de ‘Terug’ knop op iedere pagina. Sommige knoppen hebben geen pagina om naar te verwijzen. Als je daarop klikt, ga je terug naar het begin van de huidige pagina.

Waarover gaat dit boek? Dit boek probeert te achterhalen waarom alles is zoals het is, en niet anders. Net als het beroemde liftershandboek van Douglas Adams gaat het over allerlei onderwerpen. En net als dat boek stelt het de vraag naar ‘het leven, het universum en alles‘. Maar het begint met niets. Of beter: met Niets. Net als de wereld.

NB: Dit is een project in uitvoering. Er worden regelmatig delen aan toegevoegd. En er zullen ook regelmatig dingen aan veranderen. Wil je op de hoogte blijven, dan zul je regelmatig hier moeten terugkeren.